Wasze pytania
Co to jest fontanna czekoladowa?
To urządzenie, elektryczne typu „fondue” zasilane z 230V przypominające kształtem schodkową piramidę. Często klienci porównują fontannę z czekolady do kilkupoziomowego tortu czekoladowego. Podczas pracy roztopiona, aromatyczna czekolada spływa swobodnie z góry na dół po kaskadowych stopniach. W tak swobodnie spływającej ciepłej czekoladzie mogą być moczone zanurzane i konsumowane przez gości na Państwa przyjęciu owoce, ciastka lub inne słodycze.
Czy to jest jakaś specjalna czekolada?
Tak, to czekolada do specjalnego zastosowania w fontannach, o zwiększonej zawartości masła kakaowego. Czekolada, którą mamy Państwu przyjemność zaprezentować charakteryzuje się niską temperaturą roztapiania, dzięki temu odznacza się głębokim, zachęcającym do degustacji aromatem, a jej jedwabista, gładka konsystencja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wyrafinowany, szlachetny i zrównoważony smak prawdziwej belgijskiej czekolady firmy Barry Callebaut urzeknie z pewnością każdego, kto skosztuje chociaż raz tego przysmaku.
Czy gorącą czekoladą mogę się oparzyć?
Nie, dzięki swoim właściwościom, tj. celowo niskiej temperaturze topnienia oraz ustawianej niskiej temperaturze w misie nie ma możliwości poparzenia się, toteż fontanna jest polecana również na przyjęcia z udziałem dzieci ( typu kinder party ).
Jakie smaki czekolady są dostępne?
Obok tych najbardziej klasycznych tj. mlecznej, deserowej i białej wszystkim miłośnikom bardziej oryginalnych i wyszukanych smaków, polecamy takie czekolady jak:
- pomarańczowa
- truskawkowa
- limonkowa
- miodowa
- karmelowa
- cappuccino
Bogactwo smaku belgijskiej czekolady do fontann wiodącego producenta na rynku światowym, to owoc wieloletniej tradycji, zaangażowania i pasji tworzenia jak najdoskonalszych i najstaranniej przygotowywanych wyrobów.
Jakie przekąski najlepiej się sprawdzają?
Pozostajemy otwarci na sugestie klientów, ale z doświadczenia sugerujemy zastosować przekąski, które najlepiej komponują się ze smakiem czekolady tj. truskawki, winogrona, ananasy, kiwi, pomarańcze, mandarynki, banany, melony, gruszki. Ponadto wszelkiego rodzaju pianki, wafle, praliny, słodkie paluszki.
Jakie wymogi musi spełniać sala gdzie będzie stał „czekoladowy” bufet?
Konieczny jest solidny wypoziomowany stół, aby czekolada mogła spływać równomiernie po każdej stronie i po każdym stopniu. Fontanna wymaga także uziemionego gniazdka 230V w odległości do 3 metrów od miejsca ustawienia.
Czy może być używana na powietrzu?
Nie zaleca się, ponieważ intensywny aromat czekolady przyciąga owady. Na powietrzu trudno jest również utrzymać stałą temperaturę czekolady, poza tym działanie nawet małego wiatru powoduje, że czekolada nierównomiernie spływa po kaskadach i wygląda to nieestetycznie.
Jak wygląda wypożyczenie fontanny?
Istnieją dwa warianty:
1/ KOMPLEKSOWA USŁUGA: przyjeżdżamy na miejsce uroczystości i zajmujemy się wszystkim od początku trwania uroczystości. Fontanna wraz z dodatkami zostaje rozstawiona, a czekolada odpowiednio wcześniej rozpuszczona. Po zakończeniu uroczystości zajmiemy się posprzątaniem i umyciem fontanny. Pracownicy firmy przez cały czas trwania imprezy poruszają się dyskretnie i bezszelestnie, będąc niezauważalnymi dla uczestników przyjęcia. Jedyne czym zajmują się w tym czasie goście to radość ze spotkania!
Dodatkowy koszt: 200zł
2/ WYNAJEM FONTANNY: przyjeżdżamy na miejsce uroczystości, fontanna wraz z dodatkami zostaje rozstawiona, a czekolada odpowiednio wcześniej rozpuszczona. Pozwalamy się Wam i Waszym gościom samodzielnie nacieszyć fontannami. Przy wypożyczaniu bez obsługi pobieramy też kaucję zwrotną na wypadek uszkodzenia urządzenia.
Dodatkowy koszt: 200zł.
Czy jest wymagana zaliczka?
Tak, podczas rezerwacji spisujemy umowę, ustalamy szczegóły i pobieramy 30% zaliczki. Liczba rezerwacji jest ograniczona, a umowy podpisywane są w kolejności zgłoszeń na określoną datę. Rezerwacja jak i wpłata zaliczki muszą nastąpić najpóźniej na 14 dni przed Twoim przyjęciem.
Czy fontanna czekoladowa brudzi?
Wbrew powszechnym opiniom fontanna czekoladowa nie rozpryskuje się i nie brudzi. Dołączamy tacki, serwetki oraz patyczki aby zminimalizować kontakt z płynącą czekoladą. Warto wynająć obsługę, która będzie stale utrzymywać czystość najbliższego otoczenia fontanny oraz pomagać gościom, w szczególności tym najmłodszym, przy serwowaniu przekąsek.